Enkla hantverk du kan göra själv

För många känns hantverksarbete i hemmet som något svårt och komplicerat. I vissa fall är det en bra sak. Många byggprojekt kan orsaka allvarliga skador i huset om de inte utförs korrekt, som till exempel arbeten i våtutrymmen. Och att hålla på med elektricitet utan rätt kunskap är direkt livsfarligt. Men det finns ändå mycket glädje man kan få av att göra sitt eget hantverk; även om det bara är att spika upp en tavla, eller montera en IKEA-möbel.

Lyckligtvis är det lättare än någonsin idag att utföra enkla men ändå omfattande hantverk i hemmet. Med dagens lätthanterliga material, verktyg är de svåraste problemen lösta redan innan man börjar. Och tillgången till välskrivna guider på internet gör det möjligt att förbättra och försköna sitt hem med sina egna två händer – även om man har tummen mitt i handen.

Måla och tapetsera dina rum

Att måla om eller byta tapet i ett rum är ett enkelt sätt att förnya det. Handlar man sina egna tapeter får man tillgång till ett enormt urval av designer som gör det lätt att sätta en personlig spin på sin hemmamiljö. Att måla sina väggar går också oftast problemfritt med de rätta verktygen och förberedelserna, och är man konstnärligt lagd kan man så klart också lägga till något vackert motiv efter att man lagt ett grundlager färg.

En bra guide på hur man tapetserar EasyUp-tapeter finns på Nightday Textil, och för ett stort sortiment med billiga tapeter och verktyg kan man kika på http://www.tapetshopen.se/

Byggmentor har en bra guide om vad man ska tänka på när man målar inomhus, den kan du läsa här:http://byggmentor.se/renovera/grundkurs-mala-vaggar-inomhus/

Och om du skulle behöva hjälp med att välja färg så har du en bra artikel här: http://www.hgtv.com/design/decorating/color/10-tips-for-picking-paint-colors

Sätta upp innerväggar

Med en smart placerad innervägg går det att skapa helt nya avskilda utrymmen i ditt hem. Det är egentligen ett ganska okomplicerat projekt som går att utföra med billiga material och verktyg som är enkla att hantera.

Dinbyggare.se har skrivit en utförlig guide som innehåller allt du behöver veta. http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5283

Var dock medveten om att du inte får sätta upp innervägg i hyreslägenhet utan hyresvärdens medgivande.

Slipa och lägga eget golv

Ett gammalt, fult och slitet golv kan verkligen förstöra intrycket av ett hem. Men som tur är går det lätt att fixa. Slipmaskiner går att hyra för en billig peng för enstaka arbeten, och idag tillverkas golv som man snabbt kan lägga ut likt ett stort, platt lego. Raka plankor mäts ut, sågas och klickas eller limmas ihop med varandra ovanpå ditt existerande golv. Den här videon från Bygghemma går igenom alla steg i processen och vad du behöver veta.

https://www.youtube.com/watch?v=zqicRVON3jo

Att påbörja, genomföra och avsluta ett eget hantverksprojekt kommer garanterat ge dig mer glädje av ditt hem. Och om allt ändå skulle gå snett så har du ju alltid alternativet att anlita en professionell hantverkare som kan fixa problemet.