Villor får inte tillgång till bredband snabbt nog

Det är enbart var tionde villa i Sverige som har tillgång till fiberuppkoppling, vilket är ett stort problem för människors möjligheter och Sveriges status som världsledande IT-nation, skriver Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, och Eliza Roszkowska Öberg (M) på SVD's brännpunkt.

De menar att utbyggnaden av bredbandsnätet fortfarande går fort, men inte fort nog. De hävdar också att den inte är jämnt fördelad över landet, att det är villaägare som i störst utsträckning prioriteras lägst.

De hänvisar sedan till statistik från EU-kommissionen som visar att Sverige har den långsammast växande täckningen av bredband i EU, trots en väldigt stark ekonomi. Samtidigt har vi en lagstiftning som alliansregeringen antog 2009, med målsättningen att 90 procent av alla hushåll i landet skulle ha bredband på minst 100 Mbit/s.

De använder sedan dessa faktorer för att motivera ny lagstiftning som ska få bredbandstäckningen att öka i landet. Specifikt föreslår de ett hushållsnära skatteavdrag, här kallat RIT-avdrag, för som ska gälla för IT-tjänster i hemmet. De ska också gälla för maskinkostnader relaterade till att gräva ner kabel och återställa asfalt.

Det finns en stor vilja att utöka bredbandsnätet, särskilt i glesbygda områden i Sverige och antagligen hos samma villaägare som Ek och Roszkowska pratar om i sin debattartikel. Bara under de senaste veckorna har det skrivits om tre städer som aktivt försöker få dessa installationer att äga rum. Liknande scenarier har utspelats när det gäller energifrågor. Då det i vissa tider funnits motstånd till alternativa energikällor. Läs om detta här.

Godegård i Motala försöker utöka den pågående nedgrävningen av kabel så att fler kan få tillgång till snabbt internet. Mängder av möten hålls i Tomelilla, där de också aktivt söker efter intresseanmälningar från de boende i kommunen och Europaforum Norra Sverige försöker kräva ut gleshetsmedel från regeringen och EU-komissionen för att finansiera en utökning av bredbandsnätet till de fyra nordligaste länen.

Det här är förstås en landsomspännande fråga som inte bara gäller villaägare, men för att Sverige ska fortsätta hålla sig i framkant i IT-världen och ge sina invånare samma möjlighet att leva i den moderna världen är det bra att dessa frågor diskuteras aktivt på så många ställen i landet som möjligt.

Vi får hoppas att det finns en smart och effektiv lösning där ute som kan skapa möjligheten för en snabbare utveckling.